Naprapatia - Anjalankosken Kuntopiste auttaa kivussa

Sana naprapatia tulee tsekin kielen sanasta napravit, joka tarkoittaa korjata, ja kreikan kielen sanasta pathos joka tarkoittaa kipua. Me Anjalankosken Kuntopistessä olemme erikoistuneet auttamaan asiakkaitamme myös naprapaattisin menetelmin.

Naprapatia on hoitomuoto joka on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja toimintahäiriöiden tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Naprapatia perustuu lääketieteelliseen terveys- ja sairauskäsitykseen sekä sen pohjalta kehittyneeseen diagnostiikkaan ja tautiluokituksiin. Koulutettu naprapaatti on Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) rekisteröimä nimikesuojattu ammattihenkilö.

Naprapaatin hoitomenetelmiä ovat mm. nivelten manipulaatio ja mobilisaatiotekniikat, pehmytkudoskäsittelyt, fysikaaliset hoidot ja lääkinnällinen harjoitusterapia sekä ergonominen neuvonta. Hoito pyritään kohdistamaan joko suoraan vaivaan tai sen aiheuttajaan. Mikäli vaivan syyn tarkka selvittäminen ei ole mahdollista, hoito on oireenmukaista, esim. kivun lievitys kylmähoidolla, kun vasta-aiheet kyseiselle hoitomuodolle on suljettu pois.

Tyypillisiä syitä tulla naprapaatin vastaanotolle
 • Kaularangan nivelten toimintahäiriöt, liikerajoitukset, niistä aiheutuvat kiputilat, puutumiset, säteilyoireet, huimaukset ja päänsäryt
 • Niska-hartia-alueen lihasjännitysperäiset päänsäryt
 • Rintarangan asentovirheet
 • Rinta- ja lannerangan nikamien välinen toimintahäiriö eli "lukkiutuminen"
 • Kylkiluiden ja nikamien välisten nivelten liikerajoitusten aiheuttamat kiputilat
 • Välilevyperäiset kiputilat
 • Iskias-oireyhtymä
 • Suoliluu-ristiluunivelten toimintahäiriöt
 • Olkanivelen toimintahäiriöt
 • "Tenniskyynärpää"
 • Lihasten epätasapainosta aiheutuvat toimintahäiriöt
 • Urheilu- ja rasitusvammojen ensiapu, hoito ja kuntoutus

Tutkimus ja hoitomuodot

Naprapaatin suorittaman tutkimisen lähtökohtana on haastattelu, jossa selvitetään potilaan sairaushistoria eli muun muassa oireiden alkamisajankohta ja syntytapa, oireiden esiintyminen, luonne, haitta-aste sekä kehityssuunta. Haastattelussa selvitetään mahdollisten muiden sairauksien ja hoitoon vaikuttavien tekijöiden olemassaoloa esim. käytössä oleva lääkitys, tapahtuneet onnettomuudet ja työolosuhteet. Tutkimuksessa selvitetään oireiden alkuperä mm. ortopedisten, neurologisten ja verenkiertoa tutkivien testien sekä nivelten liikkuvuustestien avulla. Lisäksi arvioidaan pehmytkudosten kosketusarkuutta. Tutkimuksessa huomioidaan myös potilaan ryhti ja mahdolliset kehon asentovirheet.

Hoidon tavoitteena on normalisoida nivelten liikkuvuutta ja pehmytosien toimintaa sellaisissa nivelissä, joissa liikkuvuus on häiriintynyt, sekä vähentää kipua.

Naprapaatti käyttää mm. passiivisia nivelten käsittelytekniikoita; manipulaatio-, liike- ja pehmytkudostekniikoita. Aktiivisina menetelminä käytetään mm. lääkinnällistä harjoitusterapiaa eli lihasvoimaa, -kestävyyttä ja nivelten liikkuvuutta normalisoivia harjoitteita sekä ergonomista neuvontaa. Lisäksi apuna voidaan käyttää fysikaalisia hoitomenetelmiä, kuten lämpö- kylmä- ja sähköhoitoja.

Kun tarvitset apua kehon kiputiloissa ja ongelmissa, ota meihin yhteyttä!

Naprapaattina meillä toimii Marko.